Τα υποστρώματα υδροπονίας Grodan σε διαστημική αποστολή

Σύμφωνα με τη NASA, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα πραγματοποιηθεί το 2035. Το ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια απαιτεί προμήθειες τροφίμων περίπου 1500 kg ανά άτομο.

Στο πρόβλημα αυτό, που ακύρωνε πολλούς σχεδιασμούς μια τέτοιας αποστολής, έρχεται να δώσει λύση ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής προϊόντων με ένα ελαφρύ και συμπαγές μέσο ανάπτυξης που θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα με την χρήση ελάχιστων πόρων, τα χαρακτηριστικά δηλαδή που διέπουν τα υποστρώματα πετροβάμβακα της Grodan στον τομέα των κηπευτικών.

Στο ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο (Καναδάς), εκπονούνται μελέτες σε βιολογικά συστήματα υποστήριξης ζωής για διαστημικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς όπως ο Άρης. Τα φυτά που αποτελούν τη βάση αυτού του συστήματος παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή τροφής, αλλά απελευθερώνουν οξυγόνο, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και καθαρίζουν το νερό. Στα εργαστήρια οι επιστήμονες ερευνούν την καλλιέργεια πολλών φυτών σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια, καθώς και την ανακύκλωση του νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών. Υπερβαρικοί θάλαμοι χρησιμοποιούνται ώστε τα φυτά να εξακολουθούν να ευδοκιμούν υπό χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση.


Καλλιέργεια σιταριού σε υδροπονικό σύστημα
  Grodan  μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο
Η Grodan διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ερευνητικό έργο. Τα φυτά που μελετώνται στον Καναδά καλλιεργούνται σε υποστρώματα πετροβάμβακα Grodan. Αυτές οι προηγμένες λύσεις Grodan έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ακρίβεια στη καλλιέργεια, είναι η πιο αποδοτική, αποτελεσματική και η πιο βιώσιμη μορφή καλλιέργειας.

Καλλιέργεια μαρουλιού σε υδροπονικό σύστημα 
Grodan μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...