Υδροπονική Αστική Καλλιέργεια ( Urban Farming) - Μπορεί ο Λίβανος να γίνει μια Κηπούπολη με Κοινή Δράση των Κατοίκων?


Οι θρυλικοί κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (η πρώτη γνωστή εφαρμογή Υδροπονίας στη Γη) είναι η έμπνευση για ένα φιλόδοξο σχέδιο να αναπτυχθεί ένα δάσος στις ταράτσες  της Βηρυτού.


Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού , ολόκληρη η πόλη επισκιάζεται από τσιμεντένιους  ουρανοξύστες  και μόνο 3% της έκτασης καλύπτεται από πάρκα (μας θυμίζει κάτι? Μήπως τις περισσότερες  πόλεις της Ελλάδας?).
  
  Ο αρχιτέκτονας  Wassim Melki  υποστηρίζει ότι η  έλλειψη πρασίνου συνέβαλε στην κακή ποιότητα του αέρα  και στον εγκλωβισμό της θερμότητας , κάτι που τον οδήγησε στην  πρωτότυπη αυτή ιδέα  να πρασινίσει τις στέγες της πόλης. Ευελπιστεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ταράτσες της πόλης με δέντρα μικρού και μεσαίου μεγέθους σε μεγάλες γλάστρες χρησιμοποιώντας απλά μηχανολογικά και αποστραγγιστικά συστήματα. 
 
Ο νεαρός αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι υπάρχουν 15.000 κατάλληλες ταράτσες , δηλαδή περίπου 80% από όσες  υπάρχουν στη πόλη. Θεωρεί  πως αν φυτευτεί από ένα δέντρο σε κάθε ταράτσα θα μπορούσε να συγκριθεί σε ποσότητα με τα δέντρα που υπάρχουν στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Στόχος του αρχιτέκτονα Melki  με μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης NGO ReAct  υπολογίζουν να φυτέψουν 60.000 δέντρα, μειώνοντας  έτσι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Αναμφίβολα  η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι τα πραγματικά πάρκα στο επίπεδο του εδάφους. Παρόλα αυτά το Project Wonder Forest είναι  ότι καλύτερο έχει προταθεί μέχρι στιγμής  για τα δεδομένα της Βηρυτού

Αν και το κόστος  εκτιμάται  στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ , η επιτυχία της ιδέας βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων της Βηρυτού, που ουσιαστικά θα έχουν  τη γενική φροντίδα των κήπων στις ταράτσες,  ειδικά κατά την διάρκεια των άνομβρων θερινών μηνών.

 Από το όλο εγχείρημα ενδέχεται να υπάρξουν και οικονομικά οφέλη από  την φροντίδα δέντρων  που ευδοκιμούν στην περιοχή και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όπως  για παράδειγμα, η ελιά και τα εσπεριδοειδή.
 
Εκτός από τα σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη θα ήταν και απίστευτα εμβληματικό για την πόλη, να ανακηρυχτεί ως «Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...