Υδροπονικοί Αστικοί Κήποι & Έργα Τέχνης


 Οι πόλεις του μέλλοντος θα πρέπει να ενσωματώνουν το πράσινο, και η εξελιγμένη Αρχιτεκτονική έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της πέρα απ΄τα κτίρια και χώρους για αστικούς και κάθετους κήπους.

Όμως οι πιο εξελιγμένοι αρχιτέκτονες πάνε ένα βήμα παραπέρα με σχεδιασμούς και εφαρμογές έργων που κατά το ήμισυ είναι κήποι και κατά το άλλο ήμισυ είναι γλυπτική!!!

Εδώ βλέπουμε μερικούς αστικούς χώρους Πρασίνου και Τέχνης.


 Artfarms

Το έργο Artfarms προσκαλεί τους καλλιτέχνες να σχεδιάσουν "γλυπτά που μεγαλώνουν" - δηλαδή φόρμες κατασκευασμένες από ελαφριά υλικά που θα χρησιμεύσουν ως πλαίσια για καλλιέργεια φρούτων, λουλούδιών και λαχανικών, με σκοπό να να συμβάλει στην αναζωογόνηση απομονωμένων γειτονιών στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.



Κάθετοι Κήποι (Vertical Gardens)

Ένας εντυπωσιακός κάθετος κήπος 21 μέτρων ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Βαρκελώνη. Ο κήπος καλύπτει έναν πρώην ακάλυπτο χώρο ενός οικιστικού συγκροτήματος. Η αρχιτεκτονική εταιρεία που σχεδίασε το έργο, επινόησε τον όρο «Vegitecture – Λαχανοτεκτονική!!!» για να περιγράψει το έργο.



Αυτή η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική πετυχαίνει

1. Να μονώνει το κτίριο

2. Να προσφέρει καλύτερο ποιότητα αέρα και

3.Φυσικά να ομορφύνει τη γειτονιά!!!



Πηγή: http://io9.com/5932037/urban-gardens-that-are-also-beautiful-art-projects

Ψάρια & Λαχανικά από τον Ουρανό

Ψάρια από τον ουρανό, μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά είναι μια πραγματικότητα. Η Conceptual Devices σε συνεργασία με την Urban Farmers AG σχεδίασαν το Globe/Hedron θερμοκήπιο μπαμπού με σκοπό την καλλιέργεια ψαριών και λαχανικών σε επίπεδες στέγες.

Το θερμοκήπιο αυτό είναι βελτιστοποιημένο για καλλιεργητικές τεχνικές υδατοκαλλιέργειας και υδροπονίας με το νερό των ψαριών ν τρέφει τα φυτά, και αυτά να καθαρίζουν το νερό. Ένα τέτοιο σύστημα έχει τη δυνατότητα να θρέψει 4 οικογένειες για 4 έτη.


Μέσω της ιδιότητας του θόλου να κατανέμει το φορτίο, το βάρος του ενυδρείου στηρίζεται στο σκελετό του θερμοκηπίου. Εξαιτίας του σχεδιασμού του μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε όλες τις επίπεδες στέγες χωρίς καμία διαρθρωτική δομική προσαρμογή. Επιπλέον, η κατασκευή του έχει σχεδιαστεί ώστε να πωληθεί με το χαμηλότερο κόστος, γεγονός που το καθιστά προσιτό για όλους τους ενδιαφερόμενους.


Όσον αφορά το λειτουργικό μέρος, το νερό από τη δεξαμενή των ψαριών που βρίσκεται το κατώτερο μέρος του θερμοκηπίου φιλτράρεται και απομονώνει τα περιττώματα από το νερό (στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας δημιουργείται ένα βιολογικό λίπασμα). Το καθαρό νερό αντλείται στη συνέχεια στην κορυφή του θερμοκηπίου , όπου θα χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών κατά σειρά. Το νερό που ρέει προς τα κάτω καθαρό και φιλτραρισμένο από τα φυτά επιστρέφει στη δεξαμενή των ψαριών .




Οι σχεδιαστές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση του θερμοκηπίου είναι απλή και εύκολη, βελτιστοποιημένη για αστική καλλιέργεια σε ταράτσες που μπορεί να παράγει μέχρι 370 κιλά κηπευτικά σε δύο καλλιεργητικές περιόδους καθώς και περίπου 80 κιλά ψάρια σε ετήσια βάση.

Πηγή: http://www.earthtechling.com/2012/07/fish-from-the-sky-with-veggies-the-globe-greenhouse

 

Στο ABU DHABI προσφέρουν δάνεια στους αγρότες για Yδροπονικές καλλιέργειες.


Η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε από κρατική οργάνωση πριν από πέντε χρόνια και έχει ήδη χορηγήσει 140 εκατ. Ευρώ για οικονομική ενίσχυση διαφόρων προγραμμάτων ανάμεσα σε αυτά και “κοινωνικής επιχειρηματικότητας” που αφορούν αγρότες και ψαράδες.

Ένα από τα προγράμματα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες από το κρατικό Κέντρο Αγροτικών Υπηρεσιών που σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

“Η προτεραιότητα στήριξης της γεωργίας σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) οδήγησε στη συνεργασία με το κέντρο αυτό, υποστηρίζοντας τους αγρότες με την εμπειρία και τις γνώσεις τους”, δήλωσε η σύμβουλος ανάπτυξης κ. Fatema Mohammed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο Project Υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο που έλαβε χώρα πέρυσι στο Baniyas. Η τεχνική συνδυάζει την παραδοσιακή υδατοκαλλιέργεια – εκτροφή ψαριών σε δεξαμενές- με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ψαριών ως λίπασμα στα υδροπονικά κηπευτικά.


Η Υδροπονία είναι η μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιεί θρεπτικά διαλύματα σε νερό.
 Το πρόγραμμα εστιάζει την προσοχή της στους αγρότες, προσφέροντας τους δάνεια μέχρι 650.000 ΕΥΡΩ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αίτηση, είναι να διαθέτει άδεια ιδιοκτησίας καθώς και μια πηγή νερού. Κάποιες περιοχές κοντά στο Al Ain δεν έχουν πηγή νερού, πράγμα που καθιστά αναγκαία αλλά και εξαιρετικά δαπανηρή τη χρήση δεξαμενής.

Η Fatema Mohammed θεωρεί πως «όποιος επιδιώκει να πάρει δάνειο δεν μπορεί να είναι απλά ένας επενδυτής, πρέπει να γνωρίζει το αγρόκτημα και να θέλει να παράγει τρόφιμα».

Σύμφωνα με τη διαδικασία , ο αγρότης πρέπει να είναι κάτοικος των ΗΑΕ και δεν επιτρέπεται να έχει απόδημο συνεργάτη. Θα πρέπει να συμπληρώσει μία αίτηση, και με βάση αυτή θα συνταχθεί στη συνέχεια ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Η αίτηση αποστέλλεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης των Αγροτών, το οποία θα παράσχει συμβουλές για τις τεχνικές πτυχές του έργου. Στη συνέχεια διεξάγεται μια επίσκεψη στη τοποθεσία και αποφασίζεται το κόστος του έργου.

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες είναι στην δυτική περιοχή Al Gharbia. Η ιδέα να μετατρέψουν τα συμβατικά τους αγροκτήματα σε μοντέρνα προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό.

Όπως δήλωσε και ο Δρ. Robert Caudwell, Τεχνικός Διευθυντής Ανάπτυξης του κέντρου «οι αγρότες είναι πρόθυμοι και θέλουμε να παροτρύνουμε κάθε αγρόκτημα στο Αμπού Ντάμπι να ασχοληθεί με την υδροπονία». Ακόμα και αν ο αγρότης χρειάζεται περισσότερα χρήματα, εξετάζουμε την περίπτωση του. Συνήθως χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να εγκριθεί μια αίτηση.

Μετά από δύο χρόνια οι αγρότες πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειο με μηνιαίες δόσεις, ενώ η επιχείρησή τους θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για πέντε χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 21 έργα με κόστος έως και 7 εκατ. Ευρώ.


Πηγή: http://www.thenational.ae/news/uae-news/farmers-loan-offer-to-help-them-grow

 

Υδροπονική Αστική Καλλιέργεια ( Urban Farming) - Μπορεί ο Λίβανος να γίνει μια Κηπούπολη με Κοινή Δράση των Κατοίκων?


Οι θρυλικοί κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας (η πρώτη γνωστή εφαρμογή Υδροπονίας στη Γη) είναι η έμπνευση για ένα φιλόδοξο σχέδιο να αναπτυχθεί ένα δάσος στις ταράτσες  της Βηρυτού.


Σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού , ολόκληρη η πόλη επισκιάζεται από τσιμεντένιους  ουρανοξύστες  και μόνο 3% της έκτασης καλύπτεται από πάρκα (μας θυμίζει κάτι? Μήπως τις περισσότερες  πόλεις της Ελλάδας?).
  
  Ο αρχιτέκτονας  Wassim Melki  υποστηρίζει ότι η  έλλειψη πρασίνου συνέβαλε στην κακή ποιότητα του αέρα  και στον εγκλωβισμό της θερμότητας , κάτι που τον οδήγησε στην  πρωτότυπη αυτή ιδέα  να πρασινίσει τις στέγες της πόλης. Ευελπιστεί να καλύψει σχεδόν όλες τις ταράτσες της πόλης με δέντρα μικρού και μεσαίου μεγέθους σε μεγάλες γλάστρες χρησιμοποιώντας απλά μηχανολογικά και αποστραγγιστικά συστήματα. 
 
Ο νεαρός αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι υπάρχουν 15.000 κατάλληλες ταράτσες , δηλαδή περίπου 80% από όσες  υπάρχουν στη πόλη. Θεωρεί  πως αν φυτευτεί από ένα δέντρο σε κάθε ταράτσα θα μπορούσε να συγκριθεί σε ποσότητα με τα δέντρα που υπάρχουν στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Στόχος του αρχιτέκτονα Melki  με μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης NGO ReAct  υπολογίζουν να φυτέψουν 60.000 δέντρα, μειώνοντας  έτσι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Αναμφίβολα  η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι τα πραγματικά πάρκα στο επίπεδο του εδάφους. Παρόλα αυτά το Project Wonder Forest είναι  ότι καλύτερο έχει προταθεί μέχρι στιγμής  για τα δεδομένα της Βηρυτού

Αν και το κόστος  εκτιμάται  στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ , η επιτυχία της ιδέας βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων της Βηρυτού, που ουσιαστικά θα έχουν  τη γενική φροντίδα των κήπων στις ταράτσες,  ειδικά κατά την διάρκεια των άνομβρων θερινών μηνών.

 Από το όλο εγχείρημα ενδέχεται να υπάρξουν και οικονομικά οφέλη από  την φροντίδα δέντρων  που ευδοκιμούν στην περιοχή και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όπως  για παράδειγμα, η ελιά και τα εσπεριδοειδή.
 
Εκτός από τα σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη θα ήταν και απίστευτα εμβληματικό για την πόλη, να ανακηρυχτεί ως «Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»!


Απο την πρώτη επώνυμη ντομάτα στην υδροπονία και απο εκεί πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας



Συνέντευξη του Χρήστου Δ. Κατσάνου στην Ελένη Δούσκα
Περιοδικό Αγρόκτημα Ιουνίου 2012 της εφημερίδας Agrenda (www.agronews.gr).

 
Ερώτηση: Ασχολείστε 20 χρόνια με τον κλάδο των θερμοκηπίων με σημαντικές πρωτοπορίες. Πείτε μας δύο λόγια.

Απάντηση: Η ενασχόλησή μου με τα θερμοκήπια ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90 στα Θερμοκήπια Κερκύρας. Η μονάδα είχε να παρουσιάσει μια σειρά από πρωτοπορίες όπως, το μεγάλο μέγεθος (30 στρ ήταν η μεγαλύτερη στη Ελλάδα για την εποχή εκείνη), η υαλόφρακτη κατασκευή, η θέρμανση με βιομάζα (πυρήνας), η διαχείριση κλίματος μέσω υπολογιστή, η χρήση βομβίνων γονιμοποίησης των ανθέων, η Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση με έντομα και φυσικά η πρώτη επώνυμη (branded) τομάτα στην Ελλάδα με το όνομα «Prima», βάρους 180-220 γραμμαρίων (όταν στην αγορά το μέσο μέγεθος ήταν 350-400 γραμμάρια) σε χαρτόκουτο των 6 κιλών και μάλιστα κατακόκκινη εξαιτίας του υβριδίου Αλέξανδρος που καλλιεργούσαμε και κοβόταν κόκκινη πάνω από το φυτό (να θυμίσουμε ότι την εποχή εκείνη οι τομάτες συγκομιζόταν πράσινες και κοκκίνιζαν στο τραπέζι του καταναλωτή). Μάλιστα για την εποχή ήταν ένα προϊόν ιδιαίτερα ονομαστό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα κιλό τομάτας πωλούνταν εκείνη την εποχή 45-50 δραχμές / κιλό και οι τομάτες αυτές είχαν φτάσει να πωλούνται 250-300 δρχ/κιλό!  

 Ερώτηση: Η κατόπιν εξέλιξη?

Απάντηση: Μετά από μια πενταετία στην παραγωγική διαδικασία, ήρθε η εμπλοκή μου σε ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου. Μαζί με τον νυν συνεταίρο μου Ευάγγελο Δρίμτζια, περάσαμε στην ανάπτυξη της υδροπονίας τόσο σε καλλιέργειες (από τομάτα και αγγούρι στην επέκταση σε κολοκύθι, καρπούζι, πεπόνι, φράουλα, μαρούλι, φασολάκι, μαιντανό, τριαντάφυλλο, ζέρμπερα, γαρίφαλο, χρυσάνθεμο, καρπούζι) όσο και σε χώρες (Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος και Αίγυπτος).
Κατόπιν αντιλαμβανόμαστε ότι τα προϊόντα υψηλής τελικής αξίας πρέπει να περάσουν απ΄τη διαδικασία της πιστοποίησης της παραγωγής και μέσω των συνεργασιών μας με την ΕΥΡΩΦΑΡΜ ΑΕ στην αρχή και κατόπιν με τον Φορέα Πιστοποίησης TUV HELLAS αναπτύσσουμε δραστηριότητες  προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ενασχόλησή μας με το marketing και ιδιαίτερα με το branding, μας οδηγεί στην κατανόηση της αξίας της Φήμης των προϊόντων κάτι που μας φέρει να εμπλεκόμαστε στη δημιουργία φορέων διαχείρισης φήμης όπως το GreenClub και ο CretaCert.

Τα τελευταία 6 χρόνια μας βρίσκουν εμπλεκόμενους στις διαδικασίες των 3 μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων στην Ελλάδα (Agritex με καλλιέργεια τομάτας σε τσαμπί με το όνομα Lucia, Θερμοκήπια Δράμας καλλιέργειας έγχρωμης πιπεριάς, Wonderplant καλλιέργειας τομάτας beef).

Τέλος η συνεχή διάθεση για εξέλιξη μας έχει οδηγήσει στην εμπλοκή μας σε ένα πρωτοποριακό project στη Σάμο που αφορά την παραγωγή και διάθεση κερασοτοματών σε καλαίσθητη βολική συσκευασία για το σχολείο, τη δουλειά και την εκδρομή με το όνομα tomaccini.
 
Ερώτηση: Τι έχει αλλάξει από εκείνη την εποχή στον κλάδο?

Απάντηση: Αν ξεκινήσουμε από την εμπορία, σίγουρα είναι η κυριαρχία του λιανεμπορίου (super markets) έναντι των Λαχαναγορών και των λαϊκών αγορών. Αυτό επηρέασε όλη την αλυσίδα. Τα θερμοκήπια της Κρήτης έχουν αρχίσει να χάνουν από άποψη σπουδαιότητας την κυριαρχία στην αγορά από νέες περιοχές όπως η Πελοπόννησος που έχουν αρχίσει να αφουγκράζονται καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Τέλος η εξέλιξη του κλάδου εμφανίζεται στη Μακεδονία με την παρουσία των 3 μεγάλων μονάδων οι οποίες παράγουν όλο το χρόνο, περιοχής η οποία έπαιζε εποχικό ρόλο κατά το παρελθόν.   

Ερώτηση: Πως θα μπορούσε κάποιος να κατατάξει σήμερα τις θερμοκηπιακές  μονάδες;

Απάντηση: Σε τέσσερις κατηγορίες.
  • Τα τούνελς
  • Θερμοκήπια χαμηλού ύψους με λίγο εξοπλισμό διαχείρισης κλίματος και μικρής έκτασης (5-10 στρέμματα)
  • Θερμοκήπια υψηλά με εξοπλισμό διαχείρισης κλίματος και μεσαία έκταση (20-50 στρ)
  • Μεγάλες σύγχρονες υαλόφρακτες μονάδες παραγωγής όλο το χρόνο

Ερώτηση: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μέλλον της κάθε κατηγορίας;

Απάντηση:
  • Για τα τούνελς δε νομίζω ότι υπάρχει μέλλον
  • Για τους παραγωγούς της δεύτερης κατηγορίας το μέλλον τους περνά είτε από το μεγάλωμα της έκτασής τους (κάτι πολύ δύσκολο λόγω κόστους γης και πρόσβαση σε κεφάλαιο) είτε από κοινές ομάδες διαχείρισης παραγωγής.
  • Η Τρίτη κατηγορία θα πρέπει να επενδύσει όχι τόσο σε νέες εκτάσεις όσο σε εξοπλισμό (για ποιοτική παραγωγή όλο το χρόνο) και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξη στελεχών.
  • Τέλος για τα μεγάλα θερμοκήπια, λόγω της δομής τους (Ανώνυμες εταιρείες, ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια) το μέλλον τους περνάει τόσο μέσα από τη διαχείριση της ενέργειας, όσο και την επέκταση τους και την παράλληλη ενασχόληση με την εμπορία.

Ερώτηση: Όσον αφορά τις καλλιέργειες; 

Απάντηση:
Η τομάτα, το αγγούρι και η πιπεριά θα συνεχίσουν να παίζουν τον πρώτο ρόλο, μιας και είναι συνυφασμένες με την κουζίνα μας (ελληνική σαλάτα, γεμιστά κλπ).

Σε μικρότερες εκτάσεις και παραγωγές, ενδιαφέρον παρουσιάζουν «ιδιαίτερες» καλλιέργειες που αφορούν τη gourmet κουζίνα, όπως οι μαύρες τομάτες, τα mini αγγουράκι και οι πιπεριές για snack και οι διάφοροι τύποι μαρουλιών και πρασίνων για κομμένη σαλάτα.

Οι φράουλες πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ενστερνιστούν τόσο τη μέθοδο της υδροπονίας όσο και επενδύσεις σε μοντέρνα θερμοκήπια.

Δύο καλλιέργειες outsiders με δυνατότητες στο μέλλον μπορεί να αποτελέσουν το κολοκυθάκι και το φασολάκι. 


Ερώτηση: Τώρα με τι νέο ασχολείστε?

Απάντηση:Εκτός από τη Συμβουλευτική, με κάθετους υδροπονικούς κήπους, urban farming την προώθηση δύο συστημάτων - της υδροπονικής φράουλας με το όνομα FraoulaBest και υδροπονικού μαρουλιού (MarouliBest), την εκπαίδευση μέσω του οργανισμού έρευνας και εκπαίδευσης IRTC και το Portal υδροπονίας www.hydroponics.gr






Tα τετράγωνα καρπούζια δεν προκαλούν πια εντύπωση

H Ιαπωνία δεν είναι πλέον γνωστή μόνο για τα τετράγωνα καρπούζια, τα οποία είναι βολικά στην αποθήκευση τους εντός και εκτός ψυγείου. “’Ήδη είναι γνωστά και πλέον αξιοπρόσεκτα μιας και υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, όπως μια καρδιά ή ένα πρόσωπο” σύμφωνα με τον Henk de Bruin της Apex.

“Τα πρώτα τετράγωνα καρπούζια είχαν καλλιεργηθεί λίγα χρόνια πριν στο Kagawa της Ιαπωνίας. Έκτοτε άλλες περιοχές πειραματίστηκαν με διάφορα σχήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε καρπούζια σε σχήμα καρδιάς και πυραμίδας.”

 Σύμφωνα με τον Henk αφορά μόνο μια μικρή ποσότητα. “ Καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα και πωλούνται κυρίως ως δώρα ή διακοσμητικά σε εστιατόρια σε αρκετά υψηλές τιμές. Η γεύση αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο γλυκιά σε σύγκριση με τα κανονικά καρπούζια. Κάτι που δείχνει ότι γίνεται απλά για την καινοτομία.”


“Τα σχήματα καρδιάς και πυραμίδας παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα τετράγωνα καρπούζια. Το επιθυμητό αποτέλεσμα δίνει το καλούπι στο οποίο αναπτύσσονται .” O Henk δήλωσε πως ο παραγωγός του καρπουζιού με το σχήμα προσώπου αρνήθηκε να αποκαλύψει πως το κάνει.

Πηγή:
http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=96779#SlideFrame_1

 

52% λιγότερα θερμοκήπια κηπευτικών στην Ολλανδία σε σχέση με το 2000


 
Σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία CBS από το 2000 μέχρι το 2011, ο αριθμός των θερμοκηπίων για την παραγωγή κηπευτικών μειώθηκε δραματικά κατά 52%, ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων αυξήθηκε κατά 86% φτάνοντας τα 46 στρέμματα.

Το 2011, 4 στρέμματα ήταν κατά μέσο όρο η έκταση που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενο (full time) σε ετήσια βάση, ο οποίος αποφέρει τζίρο 124.000 ΕΥΡΩ. Το 2000, ήταν επίσης 4 στρέμματα η έκταση που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενο, αλλά ο τζίρος ήταν μόνο 96.000 ΕΥΡΩ.

Το οικονομικό μέγεθος του συνολικού τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών αυξήθηκε κατά την περίοδο 2000-2011 κατά 21%.

Η αύξηση του μεγέθους των φυτωρίων οδήγησε σε μια αύξηση επιστροφής επενδύσεων της τάξης του 152%.

Τα φυτώρια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 94% περισσότερο εργατικό δυναμικό.
 
Το 2011 σε σχέση με το 2000, τα θερμοκήπια κηπευτικών έχουν κατά 11% μικρότερη έκταση.


Εγκαίνια του νέου Υδροπονικού Θερμοκηπίου της Village Farms στο Monahans του Τέξας (17 Μαίου 2012)

Michael A. DeGiglio, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
 της  Village Farms, στις νεόκτιστες θερμοκηπιακές
 εγκαταστάσεις της εταιρίας, TX GATES στο Monahans.
  Ένα πραγματικά πολυαναμενόμενο έργο, ένα υπερσύγχρονο υδροπονικό θερμοκήπιο κοσμεί πλέον το δυτικό Τέξας.

Θα είναι το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, εδώ στο Ward Country του Monahans του Τέξας” δήλωσε ο δήμαρχος του Monahans David Cutbirth.

Πρόκειται για ένα κλειστό υδροπονικό θερμοκήπιο τελευταίας τεχνολογίας έκτασης 120 στρεμμάτων με σκοπό την απόλυτη φρεσκάδα των κηπευτικών της προιόντων.

Τεχνολογικά είναι σαν να αναπτύσσονται σε μια βιόσφαιρα, και όχι στο περιβάλλον που δημιουργούμε” δήλωσε ο Doug Kling, Chief Marketing Officer.

Και αυτή η δυνατότητα παρέχει πολλά οφέλη.
Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και της δημιουργικότητας, βλέπουμε υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα εδώ στο Monahans” δήλωσε ο Επίτροπος του τμήματος Γεωργίας του Τέξας Τοdd Staples.

Η αποστολή της Village Farms είναι η δημιουργία προϊόντων που είναι ασφαλή, πιο φιλικά προς το περιβάλλον, και ποιοτικά” δήλωσε ο Kling.

Πιστεύουμε ότι όπου αυξάνεται ο πληθυσμός θα αυξάνεται και η έξυπνη παραγωγή τροφίμων, αυτό ακριβώς που έκανε και η Village Farms” δήλωσε ο Δήμαρχος Cutbirth.

Και το υδροπονικό θερμοκήπιο επίσης εξοικονομεί νερό.
Περίπου το 1/5 νερού χρησιμοποιείται από ότι στην παραδοσιακή καλλιέργεια και η αποδόσεις είναι 40 φορές περισσότερες” είπε ο Επίτροπος Staples.

Επίσης δήλωσε πως το θερμοκήπιο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για το Τέξας και συνεχής οικονομική ανάπτυξη για την πολιτεία μας.

Και για τον Δήμαρχο David Cutbirth, το θερμοκήπιο σημαίνει οικονομική ποικιλότητα.
Δεν ανήκει στον κύκλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι μακροπρόθεσμη επένδυση” είπε ο Δήμαρχος Cutbirth.

Το πλάνο του έργου ανέρχεται συνολικά στα 480 στρέμματα θερμοκηπίου και αναμένεται να δώσει 400 θέσεις εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.cbs7.com/news/details.asp?ID=34713


Arie van der Giessen στο θερμοκήπιο  στο Monahans

Τα υποστρώματα Grodan πιο αειφόρα από τον κοκοφοίνικα


Κατά τη διάρκεια ενός debate το 2011 στη Hortifair με τον προμηθευτή υποστρωμάτων κοκοφοίνικα Van der Knaap, η Grodan υπερασπίστηκε με επιτυχία της θέση ως ο πιο αειφόρος προμηθευτής υποστρωμάτων.

Η συζήτηση με επίκεντρο τη δήλωση «ο κοκοφοίνικας δεν είναι το ποιο αειφόρο υπόστρωμα» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Jan de Smet (Van der Knaap) και του Vincent Deenen (Grodan). Αποδείχτηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι ερωτήσεις κυμάνθηκαν από τις πρώτες ύλες και τις συνθήκες εργασίας έως τις λύσεις ανακύκλωσης και την επικοινωνία με τους καταναλωτές. Και οι δύο συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την ερμηνεία τους για την αειφορία. Ο Vincent Deenen αναφέρθηκε στον ορισμό που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στον κλάδο των κηπευτικών, και δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη: “ Αειφόρος ανάπτυξη είναι αυτή που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό της αειφόρου ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να είναι σε ισορροπία.”


Αειφόρα καλλιέργεια

Ο Jan de Smet ρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά στην καλλιέργεια μεταξύ διαφόρων υποστρωμάτων, απάντησε λέγοντας ότι η καλλιέργεια σε κοκοφοίνικα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά από ότι σε πετροβάμβακα. Ο Vincent Deenen απάντησε “ Μπορείτε να καλλιεργήσετε καλά και στα δύο υποστρώματα, αλλά το ερώτημα είναι πιο υπόστρωμα επιτρέπει την πιο αειφόρα καλλιέργεια;» Οι λύσεις Grodan συνδέονται με την Καλλιέργεια Ακριβείας (Precision Growing), την πιο αποτελεσματική μορφή ανάπτυξης , η οποία εστιάζει στη χρήση ελάχιστης κατανάλωσης για την παραγωγή μέγιστης απόδοσης, με την μικρότερη περιβαλλοντική επίδραση. Μετά από μετρήσεις που έχουμε κάνει , τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τον πετροβάμβακα.

Ανάλυση Κύκλου Ζωής (Life Cycle Analysis)

Κατά τη διάρκεια του debate, και τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στη σημασία της Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής (LCA), η οποία είναι μια εκτενής μέθοδος για τη συνολική περιβαλλοντική επίδραση ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Το LCA, που διεξήχθη πρόσφατα και για τα δύο μέρη από τον ίδιο ανεξάρτητο περιβαλλοντικό φορέα, αποκαλύπτει ότι η Grodan έχει το μικρότερο LCA (περιβαλλοντικό αντίκτυπο) και είναι οι πιο αειφόρες λύσεις υποστρωμάτων στην αγορά.

Επικοινωνία με τους καταναλωτές

Ο Vincent Deenen ρωτήθηκε “ Ακόμα και αν οι λύσεις υποστρωμάτων Grodan είναι πιο αειφόρες, τι γίνεται με την αντίληψη των καταναλωτών; Για τον καταναλωτή ο κοκοφοίνικας φαίνεται πιο φυσικό προϊόν από τον πετροβάμβακα. Πώς το αντιμετωπίζεται αυτό;”
Ο Vincent Deenen απάντησε “ Δεν είμαι σίγουρος εάν οι καταναλωτές ενδιαφέρονται σε τι υπόστρωμα καλλιεργούνται τα κηπευτικά. Ωστόσο, εάν ναι τους πληροφορούμε ότι ο πετροβάμβακας είναι κατασκευασμένος από τηγμένη λάβα – φυσικό προϊόν, που καθιστά δυνατό την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών: υγιεινά, νόστιμα, ασφαλή και καλλιεργούνται με αειφόρες πρακτικές. Η Grodan διερευνά τρόπους για να συμβάλει ενεργά τόσο στην ικανοποίηση των αναγκών όσο και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω το ανάλογο βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους




Τα υποστρώματα υδροπονίας Grodan σε διαστημική αποστολή

Σύμφωνα με τη NASA, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα πραγματοποιηθεί το 2035. Το ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια απαιτεί προμήθειες τροφίμων περίπου 1500 kg ανά άτομο.

Στο πρόβλημα αυτό, που ακύρωνε πολλούς σχεδιασμούς μια τέτοιας αποστολής, έρχεται να δώσει λύση ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής προϊόντων με ένα ελαφρύ και συμπαγές μέσο ανάπτυξης που θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα με την χρήση ελάχιστων πόρων, τα χαρακτηριστικά δηλαδή που διέπουν τα υποστρώματα πετροβάμβακα της Grodan στον τομέα των κηπευτικών.

Στο ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο (Καναδάς), εκπονούνται μελέτες σε βιολογικά συστήματα υποστήριξης ζωής για διαστημικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς όπως ο Άρης. Τα φυτά που αποτελούν τη βάση αυτού του συστήματος παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή τροφής, αλλά απελευθερώνουν οξυγόνο, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και καθαρίζουν το νερό. Στα εργαστήρια οι επιστήμονες ερευνούν την καλλιέργεια πολλών φυτών σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια, καθώς και την ανακύκλωση του νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών. Υπερβαρικοί θάλαμοι χρησιμοποιούνται ώστε τα φυτά να εξακολουθούν να ευδοκιμούν υπό χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση.


Καλλιέργεια σιταριού σε υδροπονικό σύστημα
  Grodan  μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο
Η Grodan διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ερευνητικό έργο. Τα φυτά που μελετώνται στον Καναδά καλλιεργούνται σε υποστρώματα πετροβάμβακα Grodan. Αυτές οι προηγμένες λύσεις Grodan έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ακρίβεια στη καλλιέργεια, είναι η πιο αποδοτική, αποτελεσματική και η πιο βιώσιμη μορφή καλλιέργειας.

Καλλιέργεια μαρουλιού σε υδροπονικό σύστημα 
Grodan μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο

Υδροπονικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση της γεωργίας στην Ιαπωνία

Κινήσεις για την κατασκευή υδροπονικών «εργοστασίων κηπευτικών» αναπτύσσονται σε πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, ως μέτρο για την αναζωογόνηση της Γεωργίας.

Η επιφάνεια του εδάφους έχει καταστραφεί σε πολλές παράκτιες περιοχές μετά από το Τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση η υδροπονική καλλιέργεια, που επιτρέπει στους αγρότες να καλλιεργούν προϊόντα χωρίς χώμα.

Η Butai Farm Co, εταιρία που καλλιεργεί ρύζι και κηπευτικά στο Sendai και άλλες περιοχές, σχεδιάζει την κατασκευή θερμοκηπίου 20 εκταρίων, το μεγαλύτερο στη Ιαπωνία. Περίπου 30 εκτάρια (300 στρέμματα) γεωργικών εκτάσεων της εταιρείας είχαν πλημμυρίσει από το τσουνάμι, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερα από 200 εκατομμύρια γιεν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu το εργοστάσιο μπορεί να παράγει 100 φορές περισσότερο την ποσότητα ρυζιού από τις παραδοσιακές τεχνικές στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης, οι δαπάνες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 5 δις γιεν (49 εκατ. ευρώ), αλλά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία θα είναι κερδοφόρα, καθώς μπορεί να παρακάμψει τις εργασίες για την αφαλάτωση του εδάφους και μπορεί να καταστήσει πιο εύκολο να μπλοκάρει την ακτινοβολία.

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει κοντά στο εργοστάσιο εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η συνολική έκταση αναμένεται να είναι 50 εκτάρια (500 στρέμματα) και η παραγωγή να ξεκινήσει το επόμενο έτος, μετά την μίσθωση γεωργικής γης από όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει η συμβατική γεωργία και η τρέχουσα εικόνα της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu.Αναμένεται να προσλάβει για το έργο 500 περίπου άτομα.

Επίσης, η αλυσίδα εστιατορίων Saizeria Co. κατασκεύασε τον προηγούμενο μήνα ένα υδροπονικό θερμοκήπιο και ξεκίνησε με την καλλιέργεια τομάτας σε μια μονάδα 1.2 εκταρίων (12 στρεμμάτων) στο Wakabayashi Ward στο Sendai. Σύμφωνα με το Saizeria, η παραγωγή είναι τριπλάσια από ότι στη υπαίθρια καλλιέργεια. Απασχολούνται 11 ντόπιοι αγρότες ηλικίας 21 έως 42 ως εκπαιδευόμενοι.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη Minami-Soma, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης, σχεδιάζεται να διατεθούν μέσα στο 2012 περίπου 120 εκατ. γιεν (1,2 εκατ. ευρώ) για κατασκευή υδροπονικών θερμοκηπίων ( κηπευτικών, ανθέων, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων).

Η πόλη έχει ως στόχο να αλλάξει στον τομέα της γεωργίας, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στη παραγωγή ρυζιού, και να αυξήσει τα κηπευτικά το χειμώνα, καθώς και να χρησιμοποιήσει τμήμα της παραγωγής για σχολικά γεύματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησεις με την κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου στην παράκτια ζώνη της πόλης. Για κάθε αποφυγή μολύνσεως του εδάφους, απαιτείται αυστηρά ελεγχόμενο, κλειστό και αποστειρωμένο περιβάλλον.

Η πόλη σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου υδροπονικού θερμοκηπίου 300 τ.μ έως τον Ιούλιο, με στόχο να επεκταθούν σε 100 στρέμματα την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον Yakinobu Sato, εκπρόσωπο ενός γεωργικού συνεταιρισμού, 80% των 450 στρεμμάτων καταστράφηκε από το τσουνάμι, οι φήμες για την ραδιενέργεια ήταν έναακόμη πλήγμα για τα μέλη του συναιτερισμού. Οι ελπίδες πλέον είναι στραμμένες στην υδροπονία, η ¨καλλιέργεια σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες έχει προοπτικές¨και έχουν προσελκύσει πολλούς νέους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.


Πηγή:
http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T120131005281.htm

1-3 Καθαρισμός θερμοκηπίου

1.1 Πριν τον καθαρισμό

Η Grodan υποστηρίζει σοβαρά τη θέση της σχετικά με τη βιώσιμη καλλιέργεια. Πρίν τον καθαρισμό του θερμοκηπίου βεβαιωθείτε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών στο περιβάλλον από τα προϊόντα καθαρισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές και την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με το Τοπικό Γραφείο Περιβάλλοντος.
Εάν η καλλιέργεια έχει προσβληθεί από μια ασθένεια, όπως το Verticillium, Βακτηριακό Έλκος ή ένα επιθετικό ιό, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού πριν από τον καθαρισμό. Ένα πρωτόκολλο υγιεινής ειδικό για το φυτώριο απαιτείται με σκοπό να σχεδιαστεί μια αποτελεσματική στρατηγική καθαρισμού

1.2 Καθαρισμός
  1. Αδειάστε ολόκληρο το θερμοκήπιο: αφαιρέστε κάθε φυτικό υλικό, τα υποστρώματα και το πλαστικό κάλυψης (εάν χρησιμοποιείται). Ευαίσθητος εξοπλισμός όπως το WCM πρέπει να προστατευθεί και ο αισθητήρας να αφαιρεθεί από τις πλάκες. Λόγω του κινδύνου των εχθρών και ασθενειών μην κάνετε κομπόστ από τα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα κοντά στο θερμοκήπιο.
  2. Εάν τα υποστρώματα δεν είναι τοποθετημένα σε υδρορροές διορθώστε το έδαφος εάν είναι ανώμαλο. Αυτό θα βελτιώσει τη διαχείριση άρδευσης και θα μειώσει το κίνδυνο μόλυνσης από Πύθιο που προκαλείται από τα επιφανειακά νερά. Σιγουρευτείτε ότι τα αυλάκια απορροής έχουν κλίση της τάξης του 0,1%.
  3. Εάν είναι απαραίτητο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αντικατάσταση του πλαστικού του θερμοκηπίου.
  4. Πριν από την απολύμανση του θερμοκηπίου όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές και απαλλαγμένες από οργανικές ύλες. Ελέγξτε με τον προμηθευτή σας το καταλληλότερο απολυμαντικό για τις ανάγκες σας. Αντιμετωπίστε πρώτα τις ανώτερες περιοχές ξεκινώντας από τη πόρτα και αποτρέψτε την επαναμόλυνση στις καθαρισμένες περιοχές.
  5. Τα θερμοκήπια πρέπει να πλυθούν ώστε να αφαιρεθεί η βρωμιά που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της σεζόν προκειμένου να επιτραπεί η μέγιστη διείσδυση φωτός για τη νέα καλλιέργεια. Επίσης, πλύνετε την εσωτερική δομή του θερμοκήπιου. Σε περίπτωση πολυετών καλυμμάτων δαπέδου, πλύνετε το δάπεδο με ένα κατάλληλο απολυμαντικό.
  6. Εργαστείτε προς τα πίσω, προς την είσοδο του θερμοκηπίου και αποτρέψτε την επανείσοδο στις καθαρισμένες περιοχές. Χρησιμοποιήστε στο πλύσιμο καθαρό νερό με μεγάλη πίεση στο οποίο να μπορεί να προστεθεί απορρυπαντικό ή οξύ (π.χ. υπεροξεικό οξύ, υδροφθορικό οξύ ή οξαλικό οξύ). Για εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιείστε οξύ με συγκέντρωση 10% ενώ για εσωτερικούς χώρους οξύ με συγκέντρωση 1%. Όπως με όλες τις χημικές ουσίες χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προστατευτικά ρούχα κατά την εφαρμογή τους διαβάστε τις οδηγίες των κατασκευαστών πριν από τη χρήση. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για το καλύτερο σχέδιο δράσης.
  7. Μετά από 24 ώρες πλύνετε ξανά με καθαρό νερό ώστε να αποτρέψετε το γυαλί να γίνει θολό.
  8. Το σύστημα άρδευσης πρέπει επίσης να καθαριστεί. Δείτε το ενημερωτικό δελτίο ‘Καθαρισμός και έλεγχος του συστήματος άρδευσης’.
cleaning
1.3 Προετοιμασία για τη νέα καλλιέργεια
  1. Μετά τον καθαρισμό, και εφόσον απαιτείται, μπορεί να τοποθετηθεί νέο προστατευτικό πλαστικό δαπέδου. Τα πολυετή προστατευτικά καλύμματα mypex πρέπει να είναι σκουπισμένα και καθαρά από φυτικά υπολείμματα και πλυμένα με το κατάλληλο απολυμαντικό. Βεβαιωθείτε ότι το πολυαιθυλένιο δεν είναι μολυσμένο: απλώστε το πάνω σε στεγνό έδαφος και χρησιμοποιήστε δύο ομάδες (μια θα παραμείνει στο ακάλυπτο έδαφος και η άλλη στο πλαστικό). Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες επικαλύπτονται επαρκώς για να αποφευχθεί το χώμα να αποκαλυφθεί αργότερα στη σεζόν και λαμβάνοντας υπόψη τη μόλυνση του συγκεκριμένου δαπέδου με φυτικά υπολείμματα από τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο συνεχώς.
  2. Καθαρίστε ξανά και αποστειρώστε το δάπεδο μόλις τοποθετηθεί το πολυαιθυλένιο.
  3. Εισάγετε τα υποστρώματα και τοποθετείστε τα στις θέσεις τους. Συμβουλευτείτε το ενημερωτικό δελτίο ‘ Χειρισμός και τοποθέτηση πλακών’
Μη ξεχάσετε πριν την άφιξη των νέων φυτών να φροντίσετε για τα παρακάτω:
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τον εξοπλισμό συγκομιδής και συσκευασίας.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα αποστράγγισης είναι καθαρά
  • Ρυθμίστε το τέντωμα στους βραχίονες που υποστηρίζουν τις κρεμαστές υδρορροές για να επιτραπεί η ελεύθερη ροή της αποστράγγισης.
  • Ρυθμίστε τους μετρητές CO2 ,τους αισθητήρες θερμοκρασίας και το μετρητή φωτός.
preparing

2-3 Καθαρισμός και έλεγχος του συστήματος άρδευσης

2.1 Πριν

Η Grodan υποστηρίζει σοβαρά τη θέση της σχετικά με τη βιώσιμη καλλιέργεια. Πρίν τον καθαρισμό του θερμοκηπίου βεβαιωθείτε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών στο περιβάλλον από τα προϊόντα καθαρισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές και την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με το Τοπικό Γραφείο Περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιήστε χλωρίνη (ενάντια στους οργανικούς οργανισμούς) και νιτρικό οξύ (ενάντια στους ανόργανους ρύπους).
  • Ελέγξτε εάν οι σταλάκτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με χλώριο/οξύ (εάν όχι ρωτήστε τον προμηθευτή σας για τη διαδικασία καθαρισμού).
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των χημικών ουσιών πριν τη χρήση.
  • Αποφύγετε την επαφή με αυτές τις ουσίες (κύνδινος καψίματος του πνεύμονα και έκρηξη)
  • Φροντίστε οι σωλήνες άρδευσης να στεγνώσουν
2.2 Προετοιμασία
  1. Καθαρίστε τις δεξαμενές μίξης και το σύστημα άρδευσης.
  2. Η λύση για τις δεξαμενές μίξης: Αφαιρέστε του μετρητές pH και τοποθετήστε τους σε ένα δοχείο με νερό, αφαιρέστε επίσης και τα ηλεκτρόδια ηλεκτρικής αγωγιμότητας EC.
  3. Εάν έχετε σύστημα αποστράγγισης, γεμίστε τις λεκάνες απορροής με καθαρό νερό έτσι ώστε το συμπυκνωμένο χλώριο ή οξύ να μην επηρεάσει το τσιμέντο.
  4. Αναμίξτε 4,5 λίτρα χλωρίνης με συγκέντρωση 10% ή 3,0 λίτρα χλωρίνης με συγκέντρωση 15% σε 100 λίτρα νερό. Το διάλυμα αυτό δίνει ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC) πάνω από 10 και pH μεταξύ 10 και 11.
  5. Προσθέστε 3 έως 5 λίτρα νιτρικοό οξύ (38%) σε 100 λίτρα νερό. Μια λύση του 3% δίνει pH 1.5 και ένα διάλυμα του 7% δίνει pH 1.0 (ανάλογα με την ποιότητα του νερού). Η ηλεκτρική αγωγιμότητα (ΕC) είναι μεταξύ 7 και 9.
preparation
2.3 Καθαρισμός
  1. Ξεπλύνετε τους κύριους και δευτερεύοντες σωλήνες με καθαρό νερό.
  2. Εφαρμόστε το διάλυμα χλωρίου: έτοιμο όταν ο τελευταίος σταλάκτης έχει pH>10.
  3. Αφήστε το σύστημα γεμισμένο για 24 ώρες, μην ποτίσετε.
  4. Ξεπλύνετε μετά τη χρήση χλωρίου: ξεπλύνετε τους σωλήνες και τις δεξαμενές μίξης με καθαρό νερό, αρχίστε την άρδευση για κάποιο χρονικό διάστημα.
  5. Προσθέστε νιτρικό οξύ και διαχύστε σύντομα 1 φορά ανά 3 ώρες ώστε να καθαριστεί η καθίζηση των αλάτων. Χρησιμοποιήστε το αρδευτικό σύστημα μόνο όταν οι σωλήνες είναι καθαροί από κάθε οργανική ουσία.
  6. Ξεπλύνετε πολύ καλά το σύστημα με καθαρό νερό, δεν πρέπει να παραμείνουν υπολείμματα από τα προϊόντα καθαρισμόυ.
  7. Βυθίστε τα υποστηρίγματα των σταλακτών σε απολυμμαντικό διάλυμα για 5-10 λεπτά (για πολύ βρώμικα έως και 30 λεπτά).
cleaningchecking
2.4 Έλεγχος του επιπέδου διακύμανσης
Όταν είναι καθαρό και πριν την άφιξη των νέων φυτών είναι μια καλή περίοδος να ελεγχθεί η ομοιομορφία του συστήματος διανομής.
  1. Επιλέξτε 10 σταλάκτες από την πρώτη, τη μεσαία και την κατώτερη γραμμή άρδευσης ένα επιλεγμένο τμήμα άρδευσης.
  2. Τοποθετήστε τους σταλάκτες σε άδεια μπουκάλια σε διάφορα σημεία του θερμοκηπίου.
  3. Ποτίστε δύο ή τρείς φορές. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν ογκομετρικό κύλινδρο για να καταγράψετε την ποσότητα του διαλύματος σε κάθε μπουκάλι.
  4. Προσθέτοντας την ποσότητα αυτών των 30 σταλακτών μπορείτε να έχετε μια καλή εικόνα για την απόδοση ανά τμήμα.
  5. Πηγαίνετε στο www.grodan.com/irrigation και εισάγετε τα δεδομένα για τους 30 σταλάκτες για να υπολογίσετε την διακύμανση:
  • 5% διακύμανση είναι καλή, δεν απαιτείται καμία ενέργεια
  • 5% έως 10% διακύμανση είναι χαμηλή, συνίσταται να ληφθούν μέτρα για την διόρθωση του.
  • Πάνω από 10% διακύμανση είναι εξαιρετικά φτωχή και θα οδηγήσει στην άνιση κατανομή υγρασίας στο υπόστρωμα και στην ανεπαρκή δυνατότητα διαχείρισης της υγρασίας εάν δεν ληφθούν μέτρα
checking

3-3 Χειρισμός και τοποθέτηση των υποστρωμάτων

3.1 Παράδοση

  1. Η εξωτερική αποθήκευση δεν συνίσταται.
  2. Αποθηκεύστε σε χώρο καθαρό και στεγνό ξέχωρο από το χώρο παραγωγής.
  3. Μην στοιβάζετε τις παλέτες/βάλτε πάνω από τρία φύλλα ολίσθησης.
  4. Βεβαιωθείτε ότι οι παλέτες/πακέτα δεν θα καταστραφούν κατά λάθος από οχήματα ή προσωπικό.
  5. Αποφύγετε μόλυνση του υποστρώματος ή του περιτυλίγματος με σκόνη, χώμα ή καυσαέρια.
  6. Αφήστε τη συσκευασία άθικτη έως ότου τοποθετηθούν τα υποστρώματα στο θερμοκήπιο.
  7. Για να εξασφαλίσετε ιχνηλασιμότητα σιγουρευτείτε ότι διατηρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες παράδοσης, όπως οι κωδικοί ανάκτησης.
Delivery
3.2 Τοποθέτηση των υποστρωμάτων
  1. Πριν την τοποθέτηση των πλακών, το θερμοκήπιο πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά. Συμβουλευτείτε το ενημερωτικό δελτίο ‘Καθαρισμός του θερμοκηπίου’.
  2. Ξεφορτώνοντας τις παλέτες ή ανοίγοντας τα πακέτα, χειριστείτε τις πλάκες με προσοχή για να αποτραπεί η καταστροφή του υποστρώματος ή η εξωτερική συσκευασία. Η καταστροφή της εξωτερικής συσκευασίας μπορεί να οδηγήσει σε άνισο αρχικό γέμισμα και μπορεί να οδηγήσει σε κακή καλλιέργεια και ανομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών.
  3. Βεβαιωθείτε ότι οι πλάκες τοποθετούνται με τον σωστό τρόπο: παρατηρήστε το κείμενο και το βέλος στη συσκευασία. Η οπή εξαερισμού και η ταινία σφράγισης βρίσκονται στην επάνω πλευρά της πλάκας.
layingout

3.3 Αρχικό γέμισμα
  1. Αν δεν είχετε παραγγείλει υποστρώματα από πριν με κομμένο το πλαστικό στο σημείο φύτευσης, αφαιρέστε τα πλαστικό στα σημεία που θα φυτεύσετε.
  2. Μη φυτεύετε σε στεγνά υποστρώματα.
  3. Γεμίστε τα υποστρώματα 48 ώρες τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία φύτευσης για να επιτραπεί στο θρεπτικό διάλυμα να ζεσταθεί και να αποτραπεί το μεταφυτευτικό σοκ. Το κατάλληλο γέμισμα πριν από τη φύτευση είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά υγρασίας των υποστρωμάτων. Υπό υψηλές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας, οι θερμοκρασίες στο ριζικό σύστημα μπορεί να γίνουν πολύ υψηλές. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο ριζικό σύστημα (>26˚C) αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Πύθιο. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αυτός, τα υποστρώματα θα πρέπει αρχικά να γεμιστούν τη νύχτα πριν τα νεαρά φυτά παραδοθούν στο θερμοκήπιο.
  4. Τοποθετείστε τα υποστηρίγματα των σταλακτών στα υποστρώματα προσεκτικά χωρίς να ασκήσετε πίεση στις πλάκες. Γεμίστε σταδιακά τις πλάκες με το κατάλληλο θρεπτικό διάλυμα.
  5. Μετά το γέμισμα βεβαιωθείτε ότι όλα τα υποστρώματα έχουν γεμίσει σωστά με το θρεπτικό διάλυμα και συμπληρώστε με το χέρι αν κάπου χρειάζεται. Το πλαστικό θα πρέπει να είναι διογκωμένο και το θρεπτικό διάλυμα ορατό στην επιφάνεια του υποστρώματος. Διακυμάνσεις σε αυτό το στάδιο στην περιεκτικότητα σε υγρασία θα καταστήσουν δύσκολη την ακρίβεια στη διαχείριση του ριζικού συστήματος και την ομοιομορφία των φυτών.
  6. Αφήστε τις πλάκες πλήρως γεμισμένες για τουλάχιστον 24 ώρες για να επιτύχετε τη μέγιστη απορροφητικότητα του διαλύματος. Εξαίρεση μπορεί να γίνει μόνο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όταν τα υποστρώματα γεμίζονται το προηγούμενο βράδυ ώστε να αποφευχθεί το διάλυμα στο υπόστρωμα να γίνει πάρα πολύ ζεστό.
saturation

3.4 Κοπή των σχισμών αποστράγγισης
Αυτό θα γίνει μόνο όταν τα υποστρώματα είναι πλήρως γεμισμένα.
  1. Η Grodan υποστηρίζει σοβαρά τη θέση της σχετικά με τη βιώσιμη καλλιέργεια. Η καλύτερη λύση για τη μείωση της απόπλυσης των λιπασμάτων στα επιφανειακά ύδατα είναι η ανακύκλωση του διαλύματος από την πρώτη ημέρα. Όταν κόβονται οι σχισμές αποστράγγισης το περίσσιο θρεπτικό διάλυμα θα οδηγηθεί στα κανάλια αποστράγγισης. Το διάλυμα αυτό θα είναι καθαρό, επιτρέποντας τα συστήματα UV να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Συνεπώς, υπό την προϋπόθεση ότι το σύστημα άρδευσης έχει ξεπλυθεί κατάλληλα με καθαρό νερό είναι απόλυτως ασφαλές το διάλυμα να συλλεχθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στη νέα καλλιέργεια.
  2. Οι σχισμές αποστράγγισης μπορούν να κοπούν 24 ώρες πριν από τη φύτευση. Για βέλτιστα αποτελέσματα συμβουλέυουμαι να τοποθετείτε το μαχαίρι στο κάτω μέρος της πλάκας και να εφαρμοστεί κοπή με ανοδική κατεύθυνση, (αποφυγή σχισίματος του πλαστικού κάλυψης). Η σχισμή θα πρέπει να είναι 3cm. Για να εξασφαλίσετε ότι η σχισμή δεν έχει φράξει κατά τη διάρκεια του κύκλου καλλιέργειας μπορείτε να μεγαλώσετε το άνοιγμα με τα δάχτυλα σας.Μην δημιουργήσετε ποτέ μια δεξαμενή του “νεκρού” νερού στο κάτω μέρος της πλάκας. Αυτό θα περιορίσει την ανάπτυξη και λειτουργία της ρίζας.
  3. Ένα σημείο αποστράγγισης απαιτείται για κάθε πλάκα 133cm. Για πλάκες μεγαλύτερες από 133cm μήκος μπορούν να κοπούν μια ή δύο σχισμές, εξαρτάται από την προτίμηση του παραγωγού. Να σημειωθεί ότι περισσότερες σχισμές θα καταστήσουν δυσκολότερο το επαναγέμισμα των πλακών στη φάση 3 και 4. Επίσης θα χρειαστεί μεγαλύτερη αποστράγγιση για την εξισορρόπηση EC στις πλάκες. Ειδικά στο χειρισμό των υποστρωμάτων Νέας Γενιάς, είναι σημαντικό να προσέξετε τον αριθμό και τη θέση των σχισμών. Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο 6-Φάσεων.
  4. Η κοντινή απόσταση μεταξύ του πρώτου σταλάκτη και της σχισμής αποστράγγισης καθορίζει τη συμπεριφορά της υγρασίας στην πλάκα. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο ευκολότερη είναι η αναζωογόνηση και το επαναγέμισμα στην πλάκα. Στα υποστρώματα Νέας Γενιάς συμβουλεύουμαι να είναι τουλάχιστον 20 cm.
  5. Η τομή πρέπει να γίνει στο χαμηλότερο σημείο στο τέλος της πλάκας προς την κατεύθυνση της κλίσης, σε περίπτωση ανομοιομορφίας θα χρειαστούν επιπλέον σχισμές αποστράγγισης, στο χαμηλότερο σημείο των πλακών. Μην κάνετε ποτέ σχισμές κάτω από τους κύβους των φυτών ή κάτω από ένα σταλάκτη. Επίσης να δώστε προσοχή που θα βάλετε τους κύβους με τα νέα φυτά όταν κάνετε inter planting, καθώς και τους νέους σταλάκτες.
Προσοχή
Όταν γίνονται σχισμές αποστράγγισης και το σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλη ροή, ξεκινήστε από το χαμηλότερο σημείο του συστήματος
αποστράγγιξης (τέλος της σειράς) και εργαστείτε προς τα πίσω, προς το υψηλότερο σημείο (τσιμεντένιος διάδρομος).
Εάν οι συνθήκες (πολύ μεγάλη υγρασία στο υπόστρωμα ή συχνότερη στρατηγική άρδευσης) απαιτούν μια αλλαγή κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, είναι πιο εύκολο να γίνει μια επιπλέον σχισμή αποστράγγισης από ότι να μειωθούν.
α. Λανθασμένες σχισμές αποστράγγισης
β. Σχισμή αποστράγγισης κάτω από σταλάκτη
γ. Σχισμή αποστράγγισης κάτω από τον κύβο
δ. Άνοιγμα πολύ μικρό, και δεν βρίσκεται στο κάτω μέρος
drainholes

3.5 Φύτευση της καλλιέργειας
  1. Συμφωνείστε με τον πολλαπλασιαστή σας για το χρόνο παράδοσης και συζητήστε τις κλιματικές συνθήκες κατά τη μεταφορά, έτσι ώστε τα φυτά να φτάσουν σε άριστη κατάσταση.
  2. Βεβαιωθείτε ότι το θερμοκήπιο και οι πλάκες έχουν τη σωστή θερμοκρασία, για την καλή ριζοβολία οι πλάκες πρέπει να είναι μεταξύ 18°C και 28°C. Αφήστε το θερμοκήπιο δυο ή τρείς μέρες τουλάχιστον στους 19-20°C. Η μέγιστη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του θερμοκηπίου και του πολλαπλασιαστικού υλικού να είναι το πολύ 3°C.
  3. Κατά την εκφόρτωση των φυτών, αποφύγετε την τοποθέτηση σε κρύους χώρους, όπως ο χώρος συσκευασίας και μετακινήστε τα άμεσα στο θερμοκήπιο. Ξεκινήστε τη φύτευση ή τοποθετήστε τα φυτά δίπλα στις οπές φύτευσης το συντομότερο δυνατό. Υπό ακραίες καιρικές συνθήκες φυτεύστε τα νωρίς το πρωί ή περιμένετε μέχρι το βράδυ που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  4. Μετά τη φύτευση εφαρμόστε 1 ή 2 αρδεύσεις ώστε να εξισορροπηθεί η WC στο κύβο (40-70%), και όσο επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες.
plantingcrop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...