Tα τετράγωνα καρπούζια δεν προκαλούν πια εντύπωση

H Ιαπωνία δεν είναι πλέον γνωστή μόνο για τα τετράγωνα καρπούζια, τα οποία είναι βολικά στην αποθήκευση τους εντός και εκτός ψυγείου. “’Ήδη είναι γνωστά και πλέον αξιοπρόσεκτα μιας και υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, όπως μια καρδιά ή ένα πρόσωπο” σύμφωνα με τον Henk de Bruin της Apex.

“Τα πρώτα τετράγωνα καρπούζια είχαν καλλιεργηθεί λίγα χρόνια πριν στο Kagawa της Ιαπωνίας. Έκτοτε άλλες περιοχές πειραματίστηκαν με διάφορα σχήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε καρπούζια σε σχήμα καρδιάς και πυραμίδας.”

 Σύμφωνα με τον Henk αφορά μόνο μια μικρή ποσότητα. “ Καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα και πωλούνται κυρίως ως δώρα ή διακοσμητικά σε εστιατόρια σε αρκετά υψηλές τιμές. Η γεύση αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο γλυκιά σε σύγκριση με τα κανονικά καρπούζια. Κάτι που δείχνει ότι γίνεται απλά για την καινοτομία.”


“Τα σχήματα καρδιάς και πυραμίδας παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα τετράγωνα καρπούζια. Το επιθυμητό αποτέλεσμα δίνει το καλούπι στο οποίο αναπτύσσονται .” O Henk δήλωσε πως ο παραγωγός του καρπουζιού με το σχήμα προσώπου αρνήθηκε να αποκαλύψει πως το κάνει.

Πηγή:
http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=96779#SlideFrame_1

 

52% λιγότερα θερμοκήπια κηπευτικών στην Ολλανδία σε σχέση με το 2000


 
Σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία CBS από το 2000 μέχρι το 2011, ο αριθμός των θερμοκηπίων για την παραγωγή κηπευτικών μειώθηκε δραματικά κατά 52%, ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων αυξήθηκε κατά 86% φτάνοντας τα 46 στρέμματα.

Το 2011, 4 στρέμματα ήταν κατά μέσο όρο η έκταση που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενο (full time) σε ετήσια βάση, ο οποίος αποφέρει τζίρο 124.000 ΕΥΡΩ. Το 2000, ήταν επίσης 4 στρέμματα η έκταση που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενο, αλλά ο τζίρος ήταν μόνο 96.000 ΕΥΡΩ.

Το οικονομικό μέγεθος του συνολικού τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών αυξήθηκε κατά την περίοδο 2000-2011 κατά 21%.

Η αύξηση του μεγέθους των φυτωρίων οδήγησε σε μια αύξηση επιστροφής επενδύσεων της τάξης του 152%.

Τα φυτώρια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 94% περισσότερο εργατικό δυναμικό.
 
Το 2011 σε σχέση με το 2000, τα θερμοκήπια κηπευτικών έχουν κατά 11% μικρότερη έκταση.


Εγκαίνια του νέου Υδροπονικού Θερμοκηπίου της Village Farms στο Monahans του Τέξας (17 Μαίου 2012)

Michael A. DeGiglio, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
 της  Village Farms, στις νεόκτιστες θερμοκηπιακές
 εγκαταστάσεις της εταιρίας, TX GATES στο Monahans.
  Ένα πραγματικά πολυαναμενόμενο έργο, ένα υπερσύγχρονο υδροπονικό θερμοκήπιο κοσμεί πλέον το δυτικό Τέξας.

Θα είναι το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, εδώ στο Ward Country του Monahans του Τέξας” δήλωσε ο δήμαρχος του Monahans David Cutbirth.

Πρόκειται για ένα κλειστό υδροπονικό θερμοκήπιο τελευταίας τεχνολογίας έκτασης 120 στρεμμάτων με σκοπό την απόλυτη φρεσκάδα των κηπευτικών της προιόντων.

Τεχνολογικά είναι σαν να αναπτύσσονται σε μια βιόσφαιρα, και όχι στο περιβάλλον που δημιουργούμε” δήλωσε ο Doug Kling, Chief Marketing Officer.

Και αυτή η δυνατότητα παρέχει πολλά οφέλη.
Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και της δημιουργικότητας, βλέπουμε υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερη ποιότητα εδώ στο Monahans” δήλωσε ο Επίτροπος του τμήματος Γεωργίας του Τέξας Τοdd Staples.

Η αποστολή της Village Farms είναι η δημιουργία προϊόντων που είναι ασφαλή, πιο φιλικά προς το περιβάλλον, και ποιοτικά” δήλωσε ο Kling.

Πιστεύουμε ότι όπου αυξάνεται ο πληθυσμός θα αυξάνεται και η έξυπνη παραγωγή τροφίμων, αυτό ακριβώς που έκανε και η Village Farms” δήλωσε ο Δήμαρχος Cutbirth.

Και το υδροπονικό θερμοκήπιο επίσης εξοικονομεί νερό.
Περίπου το 1/5 νερού χρησιμοποιείται από ότι στην παραδοσιακή καλλιέργεια και η αποδόσεις είναι 40 φορές περισσότερες” είπε ο Επίτροπος Staples.

Επίσης δήλωσε πως το θερμοκήπιο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για το Τέξας και συνεχής οικονομική ανάπτυξη για την πολιτεία μας.

Και για τον Δήμαρχο David Cutbirth, το θερμοκήπιο σημαίνει οικονομική ποικιλότητα.
Δεν ανήκει στον κύκλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι μακροπρόθεσμη επένδυση” είπε ο Δήμαρχος Cutbirth.

Το πλάνο του έργου ανέρχεται συνολικά στα 480 στρέμματα θερμοκηπίου και αναμένεται να δώσει 400 θέσεις εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.cbs7.com/news/details.asp?ID=34713


Arie van der Giessen στο θερμοκήπιο  στο Monahans

Τα υποστρώματα Grodan πιο αειφόρα από τον κοκοφοίνικα


Κατά τη διάρκεια ενός debate το 2011 στη Hortifair με τον προμηθευτή υποστρωμάτων κοκοφοίνικα Van der Knaap, η Grodan υπερασπίστηκε με επιτυχία της θέση ως ο πιο αειφόρος προμηθευτής υποστρωμάτων.

Η συζήτηση με επίκεντρο τη δήλωση «ο κοκοφοίνικας δεν είναι το ποιο αειφόρο υπόστρωμα» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Jan de Smet (Van der Knaap) και του Vincent Deenen (Grodan). Αποδείχτηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι ερωτήσεις κυμάνθηκαν από τις πρώτες ύλες και τις συνθήκες εργασίας έως τις λύσεις ανακύκλωσης και την επικοινωνία με τους καταναλωτές. Και οι δύο συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την ερμηνεία τους για την αειφορία. Ο Vincent Deenen αναφέρθηκε στον ορισμό που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στον κλάδο των κηπευτικών, και δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη: “ Αειφόρος ανάπτυξη είναι αυτή που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό της αειφόρου ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να είναι σε ισορροπία.”


Αειφόρα καλλιέργεια

Ο Jan de Smet ρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά στην καλλιέργεια μεταξύ διαφόρων υποστρωμάτων, απάντησε λέγοντας ότι η καλλιέργεια σε κοκοφοίνικα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά από ότι σε πετροβάμβακα. Ο Vincent Deenen απάντησε “ Μπορείτε να καλλιεργήσετε καλά και στα δύο υποστρώματα, αλλά το ερώτημα είναι πιο υπόστρωμα επιτρέπει την πιο αειφόρα καλλιέργεια;» Οι λύσεις Grodan συνδέονται με την Καλλιέργεια Ακριβείας (Precision Growing), την πιο αποτελεσματική μορφή ανάπτυξης , η οποία εστιάζει στη χρήση ελάχιστης κατανάλωσης για την παραγωγή μέγιστης απόδοσης, με την μικρότερη περιβαλλοντική επίδραση. Μετά από μετρήσεις που έχουμε κάνει , τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τον πετροβάμβακα.

Ανάλυση Κύκλου Ζωής (Life Cycle Analysis)

Κατά τη διάρκεια του debate, και τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στη σημασία της Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής (LCA), η οποία είναι μια εκτενής μέθοδος για τη συνολική περιβαλλοντική επίδραση ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Το LCA, που διεξήχθη πρόσφατα και για τα δύο μέρη από τον ίδιο ανεξάρτητο περιβαλλοντικό φορέα, αποκαλύπτει ότι η Grodan έχει το μικρότερο LCA (περιβαλλοντικό αντίκτυπο) και είναι οι πιο αειφόρες λύσεις υποστρωμάτων στην αγορά.

Επικοινωνία με τους καταναλωτές

Ο Vincent Deenen ρωτήθηκε “ Ακόμα και αν οι λύσεις υποστρωμάτων Grodan είναι πιο αειφόρες, τι γίνεται με την αντίληψη των καταναλωτών; Για τον καταναλωτή ο κοκοφοίνικας φαίνεται πιο φυσικό προϊόν από τον πετροβάμβακα. Πώς το αντιμετωπίζεται αυτό;”
Ο Vincent Deenen απάντησε “ Δεν είμαι σίγουρος εάν οι καταναλωτές ενδιαφέρονται σε τι υπόστρωμα καλλιεργούνται τα κηπευτικά. Ωστόσο, εάν ναι τους πληροφορούμε ότι ο πετροβάμβακας είναι κατασκευασμένος από τηγμένη λάβα – φυσικό προϊόν, που καθιστά δυνατό την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών: υγιεινά, νόστιμα, ασφαλή και καλλιεργούνται με αειφόρες πρακτικές. Η Grodan διερευνά τρόπους για να συμβάλει ενεργά τόσο στην ικανοποίηση των αναγκών όσο και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω το ανάλογο βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους




Τα υποστρώματα υδροπονίας Grodan σε διαστημική αποστολή

Σύμφωνα με τη NASA, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα πραγματοποιηθεί το 2035. Το ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια απαιτεί προμήθειες τροφίμων περίπου 1500 kg ανά άτομο.

Στο πρόβλημα αυτό, που ακύρωνε πολλούς σχεδιασμούς μια τέτοιας αποστολής, έρχεται να δώσει λύση ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής προϊόντων με ένα ελαφρύ και συμπαγές μέσο ανάπτυξης που θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα με την χρήση ελάχιστων πόρων, τα χαρακτηριστικά δηλαδή που διέπουν τα υποστρώματα πετροβάμβακα της Grodan στον τομέα των κηπευτικών.

Στο ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο (Καναδάς), εκπονούνται μελέτες σε βιολογικά συστήματα υποστήριξης ζωής για διαστημικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς όπως ο Άρης. Τα φυτά που αποτελούν τη βάση αυτού του συστήματος παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή τροφής, αλλά απελευθερώνουν οξυγόνο, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και καθαρίζουν το νερό. Στα εργαστήρια οι επιστήμονες ερευνούν την καλλιέργεια πολλών φυτών σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια, καθώς και την ανακύκλωση του νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών. Υπερβαρικοί θάλαμοι χρησιμοποιούνται ώστε τα φυτά να εξακολουθούν να ευδοκιμούν υπό χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση.


Καλλιέργεια σιταριού σε υδροπονικό σύστημα
  Grodan  μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο
Η Grodan διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ερευνητικό έργο. Τα φυτά που μελετώνται στον Καναδά καλλιεργούνται σε υποστρώματα πετροβάμβακα Grodan. Αυτές οι προηγμένες λύσεις Grodan έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ακρίβεια στη καλλιέργεια, είναι η πιο αποδοτική, αποτελεσματική και η πιο βιώσιμη μορφή καλλιέργειας.

Καλλιέργεια μαρουλιού σε υδροπονικό σύστημα 
Grodan μέσα σε ένα υπερβαρικό θάλαμο

Υδροπονικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση της γεωργίας στην Ιαπωνία

Κινήσεις για την κατασκευή υδροπονικών «εργοστασίων κηπευτικών» αναπτύσσονται σε πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, ως μέτρο για την αναζωογόνηση της Γεωργίας.

Η επιφάνεια του εδάφους έχει καταστραφεί σε πολλές παράκτιες περιοχές μετά από το Τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση η υδροπονική καλλιέργεια, που επιτρέπει στους αγρότες να καλλιεργούν προϊόντα χωρίς χώμα.

Η Butai Farm Co, εταιρία που καλλιεργεί ρύζι και κηπευτικά στο Sendai και άλλες περιοχές, σχεδιάζει την κατασκευή θερμοκηπίου 20 εκταρίων, το μεγαλύτερο στη Ιαπωνία. Περίπου 30 εκτάρια (300 στρέμματα) γεωργικών εκτάσεων της εταιρείας είχαν πλημμυρίσει από το τσουνάμι, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερα από 200 εκατομμύρια γιεν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu το εργοστάσιο μπορεί να παράγει 100 φορές περισσότερο την ποσότητα ρυζιού από τις παραδοσιακές τεχνικές στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης, οι δαπάνες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 5 δις γιεν (49 εκατ. ευρώ), αλλά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία θα είναι κερδοφόρα, καθώς μπορεί να παρακάμψει τις εργασίες για την αφαλάτωση του εδάφους και μπορεί να καταστήσει πιο εύκολο να μπλοκάρει την ακτινοβολία.

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει κοντά στο εργοστάσιο εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η συνολική έκταση αναμένεται να είναι 50 εκτάρια (500 στρέμματα) και η παραγωγή να ξεκινήσει το επόμενο έτος, μετά την μίσθωση γεωργικής γης από όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει η συμβατική γεωργία και η τρέχουσα εικόνα της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu.Αναμένεται να προσλάβει για το έργο 500 περίπου άτομα.

Επίσης, η αλυσίδα εστιατορίων Saizeria Co. κατασκεύασε τον προηγούμενο μήνα ένα υδροπονικό θερμοκήπιο και ξεκίνησε με την καλλιέργεια τομάτας σε μια μονάδα 1.2 εκταρίων (12 στρεμμάτων) στο Wakabayashi Ward στο Sendai. Σύμφωνα με το Saizeria, η παραγωγή είναι τριπλάσια από ότι στη υπαίθρια καλλιέργεια. Απασχολούνται 11 ντόπιοι αγρότες ηλικίας 21 έως 42 ως εκπαιδευόμενοι.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη Minami-Soma, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης, σχεδιάζεται να διατεθούν μέσα στο 2012 περίπου 120 εκατ. γιεν (1,2 εκατ. ευρώ) για κατασκευή υδροπονικών θερμοκηπίων ( κηπευτικών, ανθέων, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων).

Η πόλη έχει ως στόχο να αλλάξει στον τομέα της γεωργίας, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στη παραγωγή ρυζιού, και να αυξήσει τα κηπευτικά το χειμώνα, καθώς και να χρησιμοποιήσει τμήμα της παραγωγής για σχολικά γεύματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησεις με την κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου στην παράκτια ζώνη της πόλης. Για κάθε αποφυγή μολύνσεως του εδάφους, απαιτείται αυστηρά ελεγχόμενο, κλειστό και αποστειρωμένο περιβάλλον.

Η πόλη σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου υδροπονικού θερμοκηπίου 300 τ.μ έως τον Ιούλιο, με στόχο να επεκταθούν σε 100 στρέμματα την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον Yakinobu Sato, εκπρόσωπο ενός γεωργικού συνεταιρισμού, 80% των 450 στρεμμάτων καταστράφηκε από το τσουνάμι, οι φήμες για την ραδιενέργεια ήταν έναακόμη πλήγμα για τα μέλη του συναιτερισμού. Οι ελπίδες πλέον είναι στραμμένες στην υδροπονία, η ¨καλλιέργεια σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες έχει προοπτικές¨και έχουν προσελκύσει πολλούς νέους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.


Πηγή:
http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T120131005281.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...