Τα υποστρώματα Grodan πιο αειφόρα από τον κοκοφοίνικα


Κατά τη διάρκεια ενός debate το 2011 στη Hortifair με τον προμηθευτή υποστρωμάτων κοκοφοίνικα Van der Knaap, η Grodan υπερασπίστηκε με επιτυχία της θέση ως ο πιο αειφόρος προμηθευτής υποστρωμάτων.

Η συζήτηση με επίκεντρο τη δήλωση «ο κοκοφοίνικας δεν είναι το ποιο αειφόρο υπόστρωμα» πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Jan de Smet (Van der Knaap) και του Vincent Deenen (Grodan). Αποδείχτηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου οι ερωτήσεις κυμάνθηκαν από τις πρώτες ύλες και τις συνθήκες εργασίας έως τις λύσεις ανακύκλωσης και την επικοινωνία με τους καταναλωτές. Και οι δύο συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την ερμηνεία τους για την αειφορία. Ο Vincent Deenen αναφέρθηκε στον ορισμό που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στον κλάδο των κηπευτικών, και δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη: “ Αειφόρος ανάπτυξη είναι αυτή που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό της αειφόρου ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να είναι σε ισορροπία.”


Αειφόρα καλλιέργεια

Ο Jan de Smet ρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά στην καλλιέργεια μεταξύ διαφόρων υποστρωμάτων, απάντησε λέγοντας ότι η καλλιέργεια σε κοκοφοίνικα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά από ότι σε πετροβάμβακα. Ο Vincent Deenen απάντησε “ Μπορείτε να καλλιεργήσετε καλά και στα δύο υποστρώματα, αλλά το ερώτημα είναι πιο υπόστρωμα επιτρέπει την πιο αειφόρα καλλιέργεια;» Οι λύσεις Grodan συνδέονται με την Καλλιέργεια Ακριβείας (Precision Growing), την πιο αποτελεσματική μορφή ανάπτυξης , η οποία εστιάζει στη χρήση ελάχιστης κατανάλωσης για την παραγωγή μέγιστης απόδοσης, με την μικρότερη περιβαλλοντική επίδραση. Μετά από μετρήσεις που έχουμε κάνει , τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με τον πετροβάμβακα.

Ανάλυση Κύκλου Ζωής (Life Cycle Analysis)

Κατά τη διάρκεια του debate, και τα δύο μέρη αναφέρθηκαν στη σημασία της Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής (LCA), η οποία είναι μια εκτενής μέθοδος για τη συνολική περιβαλλοντική επίδραση ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Το LCA, που διεξήχθη πρόσφατα και για τα δύο μέρη από τον ίδιο ανεξάρτητο περιβαλλοντικό φορέα, αποκαλύπτει ότι η Grodan έχει το μικρότερο LCA (περιβαλλοντικό αντίκτυπο) και είναι οι πιο αειφόρες λύσεις υποστρωμάτων στην αγορά.

Επικοινωνία με τους καταναλωτές

Ο Vincent Deenen ρωτήθηκε “ Ακόμα και αν οι λύσεις υποστρωμάτων Grodan είναι πιο αειφόρες, τι γίνεται με την αντίληψη των καταναλωτών; Για τον καταναλωτή ο κοκοφοίνικας φαίνεται πιο φυσικό προϊόν από τον πετροβάμβακα. Πώς το αντιμετωπίζεται αυτό;”
Ο Vincent Deenen απάντησε “ Δεν είμαι σίγουρος εάν οι καταναλωτές ενδιαφέρονται σε τι υπόστρωμα καλλιεργούνται τα κηπευτικά. Ωστόσο, εάν ναι τους πληροφορούμε ότι ο πετροβάμβακας είναι κατασκευασμένος από τηγμένη λάβα – φυσικό προϊόν, που καθιστά δυνατό την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών: υγιεινά, νόστιμα, ασφαλή και καλλιεργούνται με αειφόρες πρακτικές. Η Grodan διερευνά τρόπους για να συμβάλει ενεργά τόσο στην ικανοποίηση των αναγκών όσο και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω το ανάλογο βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...