Υδροπονικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση της γεωργίας στην Ιαπωνία

Κινήσεις για την κατασκευή υδροπονικών «εργοστασίων κηπευτικών» αναπτύσσονται σε πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, ως μέτρο για την αναζωογόνηση της Γεωργίας.

Η επιφάνεια του εδάφους έχει καταστραφεί σε πολλές παράκτιες περιοχές μετά από το Τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση η υδροπονική καλλιέργεια, που επιτρέπει στους αγρότες να καλλιεργούν προϊόντα χωρίς χώμα.

Η Butai Farm Co, εταιρία που καλλιεργεί ρύζι και κηπευτικά στο Sendai και άλλες περιοχές, σχεδιάζει την κατασκευή θερμοκηπίου 20 εκταρίων, το μεγαλύτερο στη Ιαπωνία. Περίπου 30 εκτάρια (300 στρέμματα) γεωργικών εκτάσεων της εταιρείας είχαν πλημμυρίσει από το τσουνάμι, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερα από 200 εκατομμύρια γιεν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu το εργοστάσιο μπορεί να παράγει 100 φορές περισσότερο την ποσότητα ρυζιού από τις παραδοσιακές τεχνικές στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης, οι δαπάνες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 5 δις γιεν (49 εκατ. ευρώ), αλλά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία θα είναι κερδοφόρα, καθώς μπορεί να παρακάμψει τις εργασίες για την αφαλάτωση του εδάφους και μπορεί να καταστήσει πιο εύκολο να μπλοκάρει την ακτινοβολία.

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει κοντά στο εργοστάσιο εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η συνολική έκταση αναμένεται να είναι 50 εκτάρια (500 στρέμματα) και η παραγωγή να ξεκινήσει το επόμενο έτος, μετά την μίσθωση γεωργικής γης από όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει η συμβατική γεωργία και η τρέχουσα εικόνα της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu.Αναμένεται να προσλάβει για το έργο 500 περίπου άτομα.

Επίσης, η αλυσίδα εστιατορίων Saizeria Co. κατασκεύασε τον προηγούμενο μήνα ένα υδροπονικό θερμοκήπιο και ξεκίνησε με την καλλιέργεια τομάτας σε μια μονάδα 1.2 εκταρίων (12 στρεμμάτων) στο Wakabayashi Ward στο Sendai. Σύμφωνα με το Saizeria, η παραγωγή είναι τριπλάσια από ότι στη υπαίθρια καλλιέργεια. Απασχολούνται 11 ντόπιοι αγρότες ηλικίας 21 έως 42 ως εκπαιδευόμενοι.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη Minami-Soma, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης, σχεδιάζεται να διατεθούν μέσα στο 2012 περίπου 120 εκατ. γιεν (1,2 εκατ. ευρώ) για κατασκευή υδροπονικών θερμοκηπίων ( κηπευτικών, ανθέων, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων).

Η πόλη έχει ως στόχο να αλλάξει στον τομέα της γεωργίας, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στη παραγωγή ρυζιού, και να αυξήσει τα κηπευτικά το χειμώνα, καθώς και να χρησιμοποιήσει τμήμα της παραγωγής για σχολικά γεύματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησεις με την κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου στην παράκτια ζώνη της πόλης. Για κάθε αποφυγή μολύνσεως του εδάφους, απαιτείται αυστηρά ελεγχόμενο, κλειστό και αποστειρωμένο περιβάλλον.

Η πόλη σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου υδροπονικού θερμοκηπίου 300 τ.μ έως τον Ιούλιο, με στόχο να επεκταθούν σε 100 στρέμματα την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον Yakinobu Sato, εκπρόσωπο ενός γεωργικού συνεταιρισμού, 80% των 450 στρεμμάτων καταστράφηκε από το τσουνάμι, οι φήμες για την ραδιενέργεια ήταν έναακόμη πλήγμα για τα μέλη του συναιτερισμού. Οι ελπίδες πλέον είναι στραμμένες στην υδροπονία, η ¨καλλιέργεια σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες έχει προοπτικές¨και έχουν προσελκύσει πολλούς νέους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.


Πηγή:
http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T120131005281.htm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...